Bliv bachelor i Kemi og Teknologi

For dig, der er nysgerrig på alt det, molekyler kan, og hvad det kan bruges til.

Se film om uddannelsen

Her bliver små molekyler til store løsninger

Læser du bacheloruddannelsen Kemi og Teknologi på DTU, lærer du at tænke kreativt og se mulighederne i, hvordan små molekyler kan gøre en stor forskel.

Personer ved stinkskabe

Kemi er over alt. Det kommer fra naturens byggesten – fra molekyler, der sammensættes og reagerer – og det er forudsætningen for alt fra bæredygtige energikilder til nye produktionsprocesser. Derfor spiller kemi en vigtig rolle for mennesker. 

Hver gang der opstår en ny kemisk proces i laboratoriet, kan det være starten på en opdagelse, der vil forandre samfundet. Kemi kan nemlig blive til både bionedbrydelige materialer og ny medicin. På studiet får du færdighederne til at arbejde med kemi og teknologi, så du kan skabe verdens næste vigtige løsning.

I løbet af uddannelsen får du en række kompetencer, der åbner op for en lang liste af karrieremuligheder – både i Danmark og i udlandet. Du opbygger en stærk grundviden om kemi. Du lærer at skabe molekyler, materialer og produkter med forskellige egenskaber. Du får færdighederne til at forene teknologi og kemi, så du kan finde den optimale produktionsproces eller forudsige molekylernes reaktioner.

Efter tre år har du det bedste udgangspunkt for en fremtid i kemiens verden.

Kemi og Teknologi - bachelor

Niveaukrav

Matematik A
Fysik B eller Geovidenskab A
Kemi B eller Bioteknologi A
Dansk A
Engelsk B

Studiepladser

60

Adgangskvotienter

Se adgangskvotienter fra sidste optag

Optagelsesområdenr.

15035

Studiestart

29.-30. august 2024
Læs mere om studiestart

Se film om bacheloruddannelsen i Kemi og Teknologi
Hvordan er det at læse Kemi og Teknologi? Hør de studerende fortælle om uddannelsen.

Hvad lærer du?

På Kemi og Teknologi opbygger du den viden, der skal til for at blive kemiingeniør. Du får nemlig en solid forståelse, som gør dig klar til at tage en kandidatuddannelse og forfølge dine interesser.

Du opnår en grundviden inden for naturvidenskab, og du lærer, hvordan fysik og biologi spiller sammen med kemien. Herfra bygger du oven på din grundlæggende forståelse, når du bliver klogere på kemien og specialiserer dig inden for dit favoritemne.

Som studerende på Kemi og Teknologi beskæftiger du dig både med dyb teori og eksperimenter i laboratoriet. Du lærer om alt det, som molekyler kan, og hvad det kan bruges til. Du lærer, hvordan stoffer og materialer reagerer i en kemisk proces. Du har kurser om kemisk syntese og analyse, og du bliver ekspert i, hvordan kemi kan bruges i en teknologisk kontekst. Du får en stor forståelse for, hvordan man udvikler kemiske og biokemiske produkter og produktioner med blik for både klima, miljø, økonomi og sikkerhed.

I løbet af din studietid kan du vælge et anbefalet studieforløb. Forløbet hjælper dig med at tilrettelægge din uddannelse og giver dig mulighed for at dykke længere ned i dit favoritområde. Kemi og Teknologi tilbyder disse anbefalede studieforløb:

  • Fysisk Kemi
  • Kemisk og Biokemisk Procesteknik
  • Kemisk Produktudvikling
  • Organisk Kemi og Lægemidler
  • Uorganisk Kemi

Sådan er studiet bygget op

En bachelor i Kemi og Teknologi tager tre år og er sat sammen af kurser, der i alt svarer til 180 ECTS-point.

På dit første studieår opbygger du en grundlæggende viden om kemi, fysik og ingeniørvidenskab.

Du har kurser i matematik, programmering og databehandling.

Du tager et kursus om kemiteknik, hvor du lærer om drift og design af kemiske anlæg, og så bruger du masser af tid i laboratoriet.

Andet studieår er dedikeret til at dykke længere ned i stoffet og begynde at dyrke dine faglige interesser.

Du afslutter dine grundlæggende naturvidenskabelige kurser i kemi, fysik, fysisk kemi og biologi.

Du bliver klogere på kemien med kurser om kemi i industriel skala og kemisk procesteknik, og så vælger du dine første valgfrie kurser.

Andet studieår er også første gang, du arbejder sammen med dine medstuderende på et større kemifagligt projekt inden for et selvvalgt emne.

På dit tredje studieår, er det for alvor tid til valgfrihed.

Du tager endnu flere valgfrie kurser – enten på DTU eller på udveksling til et andet universitet i Danmark eller udlandet.

Til sidst afslutter du bacheloruddannelsen med et bachelorprojekt, hvor du selv vælger emnet.

Her kan du se eksempler på, hvordan en undervisningsuge på Kemi og Teknologi ser ud på 1. og 2. semester, hvis du følger et anbefalet studieforløb.

1. semester følger du kurser i matematik og programmering samt almen/uorganisk kemi og kemiteknik. I januar foreslår vi at du vælger et kursus i analytisk kemi med et højt indhold af laboratorieøvelser.

2.semester følger du kurser i matematik, fysik samt organisk kemi og kemiteknik. Desuden foreslår vi at du vælger et eksperimentelt laboratoriekursus i kemisk syntese i juni/august.

 

Ugeskema, de første to semestre

Ugeskema for 1. semester

13-ugersperioden

 
Mandag
Tirsdag
Onsdag
Torsdag
Fredag
8-12
01001
Matematik 1a (Polyteknisk grundlag)
Campus Lyngby
26001
Almen og uorganisk kemi
Campus Lyngby
 
01001
Matematik 1a (Polyteknisk grundlag)
Campus Lyngby
28010
Produkter og processer - Introduktion til kemiteknik
Campus Lyngby
9-12
12-13
Pause
Pause
Pause
Pause
Pause
13-17
01001
Matematik 1a (Polyteknisk grundlag)
Campus Lyngby
26008
Øvelser i uorganisk kemi
Campus Lyngby
 
02002
Programmering (Polyteknisk grundlag)
Campus Lyngby
 
17-18
Pause
Pause
Pause
Pause
Pause
18-22
 
 
 
 
 

Ugeskema for 2. semester

13-ugersperioden

 
Mandag
Tirsdag
Onsdag
Torsdag
Fredag
8-12
10060
Fysik (Polyteknisk grundlag)
Campus Lyngby
01002
Matematik 1b (polyteknisk grundlag)
Campus Lyngby
26400
Organisk kemi 1
Campus Lyngby
28010
Produkter og processer - Introduktion til kemiteknik
Campus Lyngby
01002
Matematik 1b (polyteknisk grundlag)
Campus Lyngby
12-13
Pause
Pause
Pause
Pause
Pause
13-17
 
01002
Matematik 1b (polyteknisk grundlag)
Campus Lyngby
 
28010
Produkter og processer - Introduktion til kemiteknik
Campus Lyngby
 
17-18
Pause
Pause
Pause
Pause
Pause
18-22
 
 
 
 
 

Udlandssemester

5. semester er dit udlandssemester, hvor du oplever en bid af verden og styrker din faglige profil.

Du kan gøre vejen dertil overskuelig ved at benytte en af DTU’s udvekslingsaftaler, som du finder på DTU Beyond Borders.

Vil du vide mere om de forskellige muligheder for et semester i udlandet, kan du besøge DTU Study Abroad.

Er et udlandsophold ikke det helt rigtige for dig, kan du i stedet bruge tiden til at tage kurser på DTU, på et andet dansk universitet, eller tage et EuroTeQ online kursus hos en af vores europæiske partnere.

Undervisning på Kemi og Teknologi

Når du læser Kemi og Teknologi, får du en hverdag fyldt med alsidig undervisning.

Til forelæsningerne går du i dybden med teorien, og under de mange projekter tester du teorien på ingeniørfaglige eksempler.

Du bruger også meget af din undervisningstid i laboratoriet. Her arbejder du og en mindre gruppe af dine medstuderende med kemiske eksperimenter. Sådan opbygger I hurtigt et stærkt sammenhold, mens I øver jer i at samarbejde om opgaverne – ligesom på arbejdsmarkedet.

Under hele uddannelsen arbejder du tæt sammen de andre – også uden for laboratoriet – når I laver alt fra gruppeøvelser til digitale eksperimenter og store projekter.

Undervisning på bacheloruddannelsen i Kemi og Teknologi på DTU.
En stor del af undervisningen på Kemi og Teknologi foregår i laboratoriet, hvor du på egen hånd og sammen med dine medstuderende kan studere kemiske processer.

Studieliv på Kemi og Teknologi

Livet som studerende på Kemi og Teknologi er fyldt med fællesskab – både under og efter undervisning. Du lærer dine medstuderende at kende på kurserne, og I har fra start interessen for kemi til fælles.

Du kan deltage i studierådets arrangementer, hvor du kan få inspiration til din studieplan eller komme til kemibingo, hvor de klassiske bingotal er udskiftet med grundstoffer.

Studenterforeningerne Chemistry Students (CHeS) og KT Students laver også mange arrangementer. Her kan du tage til velkomstaften for nye studerende, eller på besøg hos de store kemivirksomheder. Uanset om du er mest til medbestemmelse, fagligt fællesskab eller nye venner, har du masser af muligheder på Kemi og Teknologi.

Studielivet byder også på events, klubber og foreninger på tværs af DTU. Du kan tage til fester på campus og møde studerende fra andre uddannelsesretninger ved at gå til alt fra badminton og brætspil til sejlads, dans eller keramik.

Har du lyst til at engagere dig endnu mere i livet på DTU, kan du for eksempel melde dig ind i studenterorganisationen Polyteknisk Forening, hvor du hurtigt lærer andre at kende og opbygger et stort netværk.

Læser du Kemi og Teknologi, foregår din undervisning på DTU’s campus i Lyngby. Her finder du undervisningslokaler og laboratorier i verdensklasse, moderne kollegieboliger og campusfaciliteter, der sammen sætter rammerne for en social og hyggelig studietid.

Læs mere om studielivet på DTU

Fremtidsmuligheder

Efter bacheloruddannelsen tager de fleste en kandidatuddannelse, der specialiserer dem inden for et specifikt fagområde og gør dem attraktive på arbejdsmarkedet.

BACHELOR + KANDIDAT = CIVILINGENIØR

Når du har gennemført en bacheloruddannelse i Kemi og Teknologi, kan du fortsætte på en kandidatuddannelse og blive civilingeniør.

Med en bachelor i Kemi og Teknologi kan du søge ind på disse kandidatuddannelser på DTU:

Vær opmærksom på at optagelse på nogle af kandidatuddannelserne forudsætter, at du har bestået specifikke kurser på din bacheloruddannelse. Under den enkelte kandidatuddannelse kan du se, hvilke adgangskrav der gælder.

En bachelor i Kemi og Teknologi kvalificerer dig også til at blive optaget på kandidatuddannelser på andre danske og udenlandske universiteter.

Hvilke jobmuligheder har du?

Vælger du at læse Kemi og Teknologi kan du se frem til et arbejdsliv fyldt med kemi og teknologi. Præcis hvad du kommer til at arbejde med, afhænger i høj grad af, hvad du vil være klogere på.

Mange studerende på Kemi og Teknologi har en forkærlighed for laboratoriearbejde og samfundsudvikling. Har du det på samme måde, kan du for eksempel udvikle ny medicin for Novo Nordisk, eller du kan arbejde for et konsulenthus, hvor du rådgiver aktører i industrien.

Vil du arbejde med den grønne omstilling, kan du hjælpe virksomheder som Topsoe med at fremstille katalysatorer og processer til den grønne omstilling.

Interesserer du dig for fødevareområdet, kan du skabe en karriere hos virksomheder som FOSS, der bruger kemien til at foretage fødevareanalyser.

Er du til kemisk produktion, kan du arbejde med kontrol for en offentlig forvaltning, og vil du dyrke fremtidens materialer, kan du udvikle bionedbrydelige produkter for en start-up-virksomhed – eller du kan starte din egen.

Du kan også skabe en karriere i krydsfeltet mellem digitalisering og kemi og arbejde med alt fra robotter til computersimuleringer og databehandling.

Kan du ikke få nok af den nyeste forskning, kan du skabe en karriere som forsker på universitet.

Kemi og Teknologi er en bred uddannelse og et stærkt udgangspunkt for en karriere inden for kemiens verden – og i hele verden. Mange kemiingeniører, vælger nemlig et job, der tager dem uden for Danmarks grænser.

Uanset hvilken vej du vælger, kommer du ud til et arbejdsmarked, der mangler civilingeniører. Her er der brug for dine evner til at analysere og forstå komplicerede problemstillinger, nedbryde problemer og skabe de rigtige skræddersyede løsninger.

Med en uddannelse fra DTU venter en verden af jobmuligheder, hvor du kan gøre en forskel.